Techkwadraat 2025-2028

De subsidieregeling 'Techkwadraat 2025-2028' is bedoeld om in regioverband het technologieonderwijs in het primair en voortgezet onderwijs (behalve het beroepsgerichte vmbo) te versterken.

U kunt subsidie aanvragen tot en met 13 januari 2025 om 16.00 uur (Nederlandse tijd).

Voor wie

Deze subsidie is beschikbaar voor Techkwadraatregio’s voor de schooljaren 2025/2026, 2026/2027 en 2027/2028. Subsidie is ook beschikbaar voor Caribisch Nederland. Alleen schoolvestigingen in deze lijst komen voor subsidie in aanmerking.

Deze subsidie is niet beschikbaar voor de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte en gemengde leerweg van het vmbo. Voor deze leerwegen is de subsidieregeling Sterk techniekonderwijs 2025-2028 beschikbaar.

Een penvoerder vertegenwoordigt het bevoegd gezag van een van de schoolvestigingen die deel uitmaken van de Techkwadraatregio. De penvoerder vraagt de subsidie aan en is verantwoordelijk voor de verantwoording na afloop van de subsidieperiode.

Techkwadraatregio

Een Techkwadraatregio is een regio waarbinnen onderwijs, bedrijfsleven en organisaties uit de buitenschoolse leeromgeving samen werken aan technologieonderwijs in het primair en voortgezet onderwijs. Dit onderwijs moet van hoge kwaliteit zijn en alle leerlingen structureel in aanraking brengen met technologie.

Een schoolvestiging kan aan maximaal 1 Techkwadraatregio deelnemen. Bedrijven en organisaties uit de buitenschoolse leeromgeving mogen aan meerdere Techkwadraatregio’s deelnemen.

Waar u subsidie voor kunt aanvragen

Subsidie is beschikbaar voor een Techkwadraatregio om in regioverband vorm te geven aan toekomstbestendig, dekkend en kwalitatief hoogstaand technologieonderwijs binnen het bekostigde primair en voortgezet onderwijs. Met ‘dekkend’ bedoelen we dat het onderwijs toegankelijk is voor alle leerlingen tussen de 4 en 18 jaar in de regio.

Subsidie is beschikbaar voor:

  • Kosten voor het vrijroosteren en vervangen van personeel, voor zover uit het werkverdelingsplan of het taakbeleid blijkt dat het personeel dat is vervangen, is ingezet voor Techkwadraat.
  • Kosten voor personeel dat wordt aangenomen of ingehuurd voor Techkwadraat.
  • Kosten voor samenwerking tussen en binnen Techkwadraatregio’s voor technologieonderwijs.
  • Kosten voor aanvullend technologieonderwijs, waarbij wordt ingezet op verrijking van de lessen. Dit gebeurt door regionale samenwerking tussen vestigingen van onderwijs, buitenschoolse leeromgevingen en bedrijven.

U kunt geen subsidie krijgen voor:

  • Kosten voor huisvesting.
  • Activiteiten die al betaald worden uit de rijksbijdrage voor de betreffende scholen, zoals de reguliere lesuren van de groepsleerkracht.
  • Activiteiten die al hebben plaatsgevonden op het moment dat u subsidie aanvraagt, zoals het schrijven van het activiteitenplan en de regiovisie voor deze subsidie.
  • Activiteiten waar u al een andere subsidie voor hebt ontvangen, bijvoorbeeld via de regelingen Regionaal investeringsfonds mbo 2024-2027 of Sterk techniekonderwijs 2025-2028.

Hoogte subsidie

Het subsidiebedrag per aanvraag bestaat uit:

  • Een bedrag per ingeschreven leerling. Hierbij gaan we uit van de voorlopige telling geregistreerd bij DUO op 1 februari 2024 voor po-scholen en 1 oktober 2024 voor vo-scholen.
  • Een vast bedrag per schoolvestiging.

Gebruik de rekentool om het aan te vragen subsidiebedrag te berekenen.

Caribisch Nederland

Voor Caribisch Nederland geldt een maximaal subsidiebedrag van €1,1 miljoen. Dit wordt omgerekend in dollars tegen de vastgestelde wisselkoers.

Budget

Voor deze regeling is een budget van €129 miljoen beschikbaar.

Cofinanciering

Aan het einde van de subsidieperiode moet minimaal 20% (Caribisch Nederland: minimaal 5%) van de totale meerjarenbegroting van het project bestaan uit cofinanciering door bedrijven en organisaties uit buitenschoolse leeromgevingen. Dit betekent dat 80% (Caribisch Nederland: 95%) van de meerjarenbegroting uit subsidie moet bestaan.

De penvoerder staat garant voor de cofinanciering. Wordt de 20% (Caribisch Nederland: 5%) cofinanciering aan het eind van de subsidieperiode niet behaald? Dan moet de penvoerder het verschil aanvullen met eigen geld.

Cofinanciering kan een bijdrage zijn in geld of in geld waardeerbaar. Minimaal 10% van de totale meerjarenbegroting moet bestaan uit cofinanciering die afkomstig is van bedrijven.

Belangrijke voorwaarden

Als uw aanvraag wordt toegekend, moet de penvoerder aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. U start zo snel mogelijk maar uiterlijk in oktober 2025 met de uitvoering van de activiteiten waar u in ronde 1 subsidie voor ontvangt. Voor ronde 2 is dit ook zo snel mogelijk maar uiterlijk in oktober 2026. Een activiteit is subsidiabel vanaf het moment dat u subsidie aanvraagt.
  2. U bent ervoor verantwoordelijk dat de schoolvestigingen van de Techkwadraatregio meewerken aan peer-reviews, monitoring en evaluatie van deze regeling.
  3. U stuurt ons uiterlijk op 28 februari 2029 een eindverslag over de gehele subsidieperiode. Dit bestaat uit een activiteitenverslag en een financieel verslag.
  4. U stuurt ons 1 of 2 voortgangsrapportages:
    1. Ontvangt u subsidie in ronde 1? Dan stuurt u uiterlijk op 1 november 2026 een voortgangsrapportage over de periode van 1 augustus 2025 tot en met 31 juli 2026. En uiterlijk op 1 november 2027 stuurt u een voortgangsrapportage over de periode van 1 augustus 2026 tot en met 31 juli 2027.
    2. Ontvangt u subsidie in ronde 2? Dan stuurt u uiterlijk op 1 november 2027 een voortgangsrapportage over de periode van 1 augustus 2026 tot en met 31 juli 2027.
  5. U zorgt voor een gescheiden boekhouding, waaruit blijkt dat de activiteiten niet dubbel gefinancierd zijn.

Subsidie aanvragen

U kunt subsidie aanvragen van 4 december 2024 om 9.00 uur tot en met 13 januari 2025 om 16.00 uur (Nederlandse tijd).

Bij uw aanvraag stuurt u de volgende documenten mee:

  • Een samenwerkingsovereenkomst die door de bevoegde gezagen van alle deelnemende schoolvestigingen is ondertekend. De deelnemende bedrijven en organisaties uit de buitenschoolse leeromgeving mogen de overeenkomst ook ondertekenen, maar dit hoeft niet. De overeenkomst bevat een ondertekende verklaring van alle partijen die deelnemen aan de Techkwadraatregio, waarmee zij de penvoerder machtigen om in het kader van deze subsidie namens hen te handelen.
  • Een sluitende meerjarenbegroting waarin minimaal 20% (Caribisch Nederland: minimaal 5%) van de totale kosten worden gedekt via cofinanciering.
  • Een overzicht van deelnemende vestigingen in de Techkwadraatregio.

Beoordeling van uw aanvraag

Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt alle ontvangen aanvragen op basis van het beoordelingskader. U ontvangt alleen subsidie als uw aanvraag op elk criterium minimaal een voldoende scoort.

Aanvraagronde 2

Is er na de eerste aanvraagronde nog budget over? Dan kunt u in de tweede ronde subsidie aanvragen van 25 november 2025 om 9.00 uur tot en met 23 december 2025 om 16.00 uur (Nederlandse tijd). Deze ronde is bedoeld om bestaande Techkwadraatregio’s uit te breiden of nieuwe Techkwadraatregio’s op te zetten. Bij uitbreiding moeten minimaal 1 vo-schoolvestiging of 3 po-schoolvestigingen aan de regio worden toegevoegd. De subsidie in deze ronde is bedoeld voor de schooljaren 2026/2027 en 2027/2028.

Na uw aanvraag

Voor aanvragen in de eerste ronde ontvangt u uiterlijk 13 juni 2025 van ons bericht of uw aanvraag is toegekend. Voor de tweede ronde gebeurt dit uiterlijk 1 juni 2026.

Voortgangsrapportage

De voortgangsrapportage bestaat in ieder geval uit:

  • Een gedetailleerd overzicht van waar u de subsidie aan hebt besteed.
  • De bereikte mijlpalen en de gerealiseerde doelen over de subsidieperiode, waaronder de voortgang op de onderdelen van de regiovisie.
  • Wilt u iets wijzigen in de regiovisie, het activiteitenplan, de samenwerkingsovereenkomst of de begroting? Dan stuurt u een aangepaste versie van dit document mee met uw voortgangsrapportage.

Meldingsplicht bij wijzigingen

Zijn er activiteiten die u niet, niet op tijd of niet volledig kunt uitvoeren? Of verandert er iets aan uw situatie? Dan moet u dit schriftelijk aan ons melden. Doe dit zo snel mogelijk.

Let op! DUS-I kan de subsidie verlagen als u niet aan de meldingsplicht voldoet.

Subsidie verantwoorden

Heeft u subsidie ontvangen? Dan moet u deze na afloop verantwoorden. Dit houdt in dat u laat zien dat alle activiteiten zijn uitgevoerd en dat u aan alle verplichtingen heeft voldaan.

U verantwoordt de subsidie in de jaarverslaggeving volgens de regeling 'Jaarverslaggeving onderwijs' met model G2.

Wij stellen uw subsidie vast binnen een jaar nadat u het jaarverslag over het laatste jaar van de subsidieperiode hebt ingediend.

Belangrijke data

4 december 2024 om 9.00 uur (Nederlandse tijd) Start aanvraagronde 1
13 januari 2025 om 16.00 uur (Nederlandse tijd) Einde aanvraagronde 1
Uiterlijk 13 juni 2025 Besluit aanvraag ronde 1
Uiterlijk in oktober 2025 Start uitvoering activiteiten ronde 1
25 november 2025 om 9.00 uur (Nederlandse tijd) Start aanvraagronde 2 (alleen als er na ronde 1 nog budget beschikbaar is)
13 januari 2025 om 16.00 uur (Nederlandse tijd) Einde aanvraagronde 2 (alleen als er na ronde 1 nog budget beschikbaar is)
Uiterlijk 1 juni 2026 Besluit aanvraag ronde 2
Uiterlijk in oktober 2026 Start uitvoering activiteiten ronde 2
Uiterlijk 1 november 2026 Inleveren eerste voortgangsrapportage ronde 1
Uiterlijk 1 november 2027
  • Inleveren tweede voortgangsrapportage ronde 1
  • Inleveren voortgangsrapportage ronde 2
Uiterlijk 28 februari 2029 Inleveren eindverslag

Meer informatie

Alle informatie staat in de regeling.

Bekijk ook de website van het programmabureau Techkwadraat voor meer informatie en ondersteuningsmogelijkheden.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op. U ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie.