Veel primair en voortgezet onderwijsinstellingen kwalificeren als publiekrechtelijke instelling in de zin van de Aanbestedingswet 2012. Dit leidt er toe dat de aanbestedingswet- en regelgeving van toepassing zijn als onderwijsinstellingen een opdracht in de markt zetten.
Een openbare of bijzondere onderwijsinstelling moet de aanbestedingswet- en regelgeving volgen wanneer zij kwalificeert als ‘aanbestedende dienst’ volgens de Aanbestedingswet 2012. Veel onderwijsinstellingen zijn een aanbestedende dienst omdat zij voldoen aan de criteria voor een ‘publiekrechtelijke instelling’.
Als aanbestedende dienst bent u altijd aanbestedingsplichtig als u een opdracht uitzet. De procedure hangt echter af van (onder meer) de waarde van de opdracht. Boven de drempelbedragen gaat het om een Europese aanbesteding, en onder de drempelbedragen gaat het om een nationale aanbesteding. Zie ook de Gids Proportionaliteit. Zowel boven als onder de drempel voor Europees aanbesteden is van belang dat u een procedure kiest die aansluit bij het onderwerp en de markt van de betreffende aanbesteding.
De rechtspersoon die de onderwijsinstelling in stand houdt is in beginsel de aanbestedingsplichtige organisatie. Soms is de inkoopbevoegdheid belegd bij een overkoepelende stichting, een vereniging, of in het geval van openbare scholen een gemeente. In de onderwijswetgeving wordt hiervoor het begrip ‘bevoegd gezag’ gebruikt.
Op de website van PIANOo (Expertisecentrum Aanbesteden) vindt u meer informatie over aanbestedingen binnen de sector onderwijs. U kunt ook bij uw bevoegd gezag, schoolbestuur of accountant navragen hoe zij omgaan met aanbestedingen.