Vragen en antwoorden
Op deze pagina vindt u vragen en antwoorden over de regeling School en omgeving 2025-2028.
Scholen mogen alleen een vrijwillige bijdrage vragen voor een activiteit die door en onder de verantwoordelijkheid van de school wordt georganiseerd. Dit geldt voor alle activiteiten die scholen binnen of buiten schooltijd organiseren.
De bijdrage is vrijwillig, dus ouders beslissen zelf of zij de bijdrage betalen. Kinderen mogen ook aan de activiteit meedoen als hun ouders de bijdrage niet betalen.
Op de website van de rijksoverheid vindt u meer informatie over de vrijwillige ouderbijdrage.
De meeste schoolbesturen hebben een collectieve ongevallenverzekering afgesloten voor alle scholen. Vaak staat in de polis dat deze van kracht is tijdens schooluren, tijdens evenementen in schoolverband en tijdens het rechtstreeks van huis naar school gaan en omgekeerd. Het aanbieden van aanvullend aanbod door en/of op school zou daarmee gedekt kunnen worden door de verzekering. U kunt bij uw schoolbestuur of bij de verzekeraar navragen of dit voor uw school ook het geval is.
Veel primair en voortgezet onderwijsinstellingen kwalificeren als publiekrechtelijke instelling in de zin van de Aanbestedingswet 2012. Dit leidt er toe dat de aanbestedingswet- en regelgeving van toepassing zijn als onderwijsinstellingen een opdracht in de markt zetten.
Een openbare of bijzondere onderwijsinstelling moet de aanbestedingswet- en regelgeving volgen wanneer zij kwalificeert als ‘aanbestedende dienst’ volgens de Aanbestedingswet 2012. Veel onderwijsinstellingen zijn een aanbestedende dienst omdat zij voldoen aan de criteria voor een ‘publiekrechtelijke instelling’.
Als aanbestedende dienst bent u altijd aanbestedingsplichtig als u een opdracht uitzet. De procedure hangt echter af van (onder meer) de waarde van de opdracht. Boven de drempelbedragen gaat het om een Europese aanbesteding, en onder de drempelbedragen gaat het om een nationale aanbesteding. Zie ook de Gids Proportionaliteit. Zowel boven als onder de drempel voor Europees aanbesteden is van belang dat u een procedure kiest die aansluit bij het onderwerp en de markt van de betreffende aanbesteding.
De rechtspersoon die de onderwijsinstelling in stand houdt is in beginsel de aanbestedingsplichtige organisatie. Soms is de inkoopbevoegdheid belegd bij een overkoepelende stichting, een vereniging, of in het geval van openbare scholen een gemeente. In de onderwijswetgeving wordt hiervoor het begrip ‘bevoegd gezag’ gebruikt.
Op de website van PIANOo (Expertisecentrum Aanbesteden) vindt u meer informatie over aanbestedingen binnen de sector onderwijs. U kunt ook bij uw bevoegd gezag, schoolbestuur of accountant navragen hoe zij omgaan met aanbestedingen.
Voor activiteiten die georganiseerd worden vanuit School en omgeving geldt geen speciale uitzondering op het betalen van btw. Of de activiteiten btw-belast zijn verschilt per situatie en is afhankelijk van de context. In ieder geval gelden de standaard btw-vrijstellingen voor onderwijs, sport en cultuur:
- Onderwijs is vrijgesteld van btw.
- Diensten van sportorganisaties en sportclubs zijn vaak vrijgesteld van btw.
- De omzet van sociaal-culturele instellingen is vrijgesteld van btw.
Voor stichtingen en verenigingen geldt een vrijwilligersregeling. Wanneer u aan de voorwaarden voldoet, hoeft u geen loonaangifte te doen.
Detachering van personeel is normaal gesproken btw-belast. In het beleidsbesluit detachering personeel staan situaties waarin sprake kan zijn van een vrijstelling van btw.
Twijfelt u? Dan kunt u het beste uw belastingadviseur of accountant vragen of u btw-plichtig bent over de activiteiten die worden georganiseerd.