Op deze pagina vindt u vragen en antwoorden over de subsidieregeling Regionale aanpak personeelstekort onderwijs.
Voor wie
Op aanpaklerarentekort.nl staat welke RAP-regio’s er al gevormd zijn. U kunt aansluiting zoeken bij één van deze regio’s en deel uitmaken van een nieuwe aanvraag voor deze bestaande regio voor de periode 1 augustus tot en met 31 december 2023. Als mbo-bestuur kunt u aansluiten bij een RAP-regio waarin het vo actief is.
Ja, dat kan. Alle deelnemende besturen moeten minimaal één vestiging van de betreffende sector hebben in de opgegeven RAP-regio. De vestigingen van het bestuur die buiten de G4 vallen kunnen dus onderdeel uitmaken van een RAP-aanvraag. Vestigingen van het bestuur binnen de G4 kunnen geen onderdeel uitmaken van een RAP-aanvraag.
Ja, een schoolbestuur of lerarenopleiding kan aan meerdere aanvragen deelnemen voor een bestaande regio, zolang dit bestuur voor de betreffende sectoren vestigingen heeft in de opgegeven regio. Als een schoolbestuur voor meerdere RAP-regio’s activiteiten uitvoert mogen de activiteiten uiteraard maar één keer gesubsidieerd worden. Een lerarenopleiding kan deel uitmaken van verschillende RAP-aanvragen.
De besturen van de scholen die niet in een bestaande RAP-regio liggen kunnen aansluiting zoeken bij een van de bestaande RAP-regio's. U kunt inzicht krijgen in de ligging en samenstelling van bestaande RAP-regio’s op aanpaklerarentekort.nl. Een geografische overlap tussen RAP-regio’s is niet toegestaan, maar een bestuur mag in diverse RAP-regio’s deelnemen als zijn vestigingen gelegen zijn in meerdere regio’s.
Dit is mogelijk tot en met 31 mei 2023. Als een RAP-regio al een aanvraag heeft ingediend, is het nog tot en met 31 mei 2023 mogelijk om deze aanvraag te wijzigen en vestigingen toe te voegen. De aanvrager geeft deze toevoeging door via RAP@minvws.nl. Let op! Het penvoerende bevoegd gezag en het eventueel nieuwe bevoegd gezag moeten de aanvraag ondertekenen. Wijzigingen in de aanvraag na 31 mei 2023 nemen wij niet in behandeling.
Regiotool
U hoeft de regiotool alleen te gebruiken als er schoolbesturen binnen het primair en/of voortgezet onderwijs zijn die niet meer deelnemen aan de regio terwijl ze dit in de aanvraagronde van 2022 nog wel deden. De gegevens in de regiotool zijn gekoppeld aan de onderwijstellingen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De gegevens uit de telling van DUO zijn leidend en hoeft u niet te corrigeren in de aanvraag. Neem contact met ons op als u desondanks problemen ervaart.
Subsidie aanvragen
Dat maakt niet uit. Voor deze nieuwe ronde kunt u gewoon subsidie aanvragen als u voldoet aan de eisen van deze aanvraagronde. Voor vertraagde activiteiten uit de vorige aanvraag kunt u niet opnieuw subsidie aanvragen. Hier kunt u de uitlooptermijn tot en met 31 december 2023 voor gebruiken. Heeft u vertraging opgelopen? Geef dit aan ons door en leg uit waarom u vertraging heeft opgelopen.
Ja. Voor deze nieuwe aanvraagronde ontvangt u van ons een nieuwe beschikking waarin de penvoerder uit naam van de partners nieuwe verplichtingen aangaat. Daarom moeten de bevoegde gezagen van alle deelnemende schoolbesturen, lerarenopleidingen en mbo-instellingen opnieuw hun handtekening zetten onder de aanvraag.
Stuur uw aanvraag in ieder geval vóór de sluitingsdatum van 31 mei 2023 in. Is uw aanvraag niet compleet? Dan ontvangt u van ons een onvolledigheidsbericht en krijgt u de gelegenheid de ontbrekende informatie alsnog aan te leveren. We raden u aan om de aanvraag zo compleet mogelijk in te sturen, maar lukt het u bijvoorbeeld niet om alle handtekeningen vóór 31 mei te ontvangen? Dien de aanvraag dan zonder deze handtekening in. Zo kunnen wij uw aanvraag wel alvast in behandeling nemen.
Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen starten wij met de behandeling ervan. U ontvangt van ons een volledigheidsbericht en/of aanvullende vragen. Uiterlijk 7 augustus 2023 sturen wij een beslissing op uw aanvraag. Tot dat moment doen wij geen uitspraken over de voorgenomen beslissing.
Subsidie verantwoorden
De financiële verantwoording vindt plaats via de jaarverslaggeving van de penvoerder (die de subsidie ontvangt) door gebruik te maken van model G, onderdeel 1. Daarnaast voeren wij een steekproef uit. Ook kunnen wij u vragen mee te werken aan monitoring- en evaluatieonderzoek.