Ondersteuning en preventie thuiszittende jeugdigen

Het doel van deze subsidieregeling is het uitbreiden van het ondersteuningsaanbod van samenwerkingsverbanden voor leerlingen die thuiszitter zijn of dat dreigen te worden. Thuiszitters zijn kinderen en jongeren van 5 tot 18 jaar die niet op een school zijn ingeschreven (absoluut verzuim), niet regelmatig naar school gaan (relatief verzuim), of om lichamelijke of psychische redenen niet naar school kunnen (‘vrijstelling 5 onder a’).

U kunt subsidie aanvragen tot en met 1 april 2025 om 17.00 uur.

In het kort

Doel Het uitbreiden van het ondersteuningsaanbod van samenwerkingsverbanden voor leerlingen die thuiszitter zijn of dat dreigen te worden
Voor wie Samenwerkingsverbanden in het primair en voortgezet onderwijs
Subsidiebedrag Vast bedrag per samenwerkingsverband
Aanvraagperiode 17 februari 2025 om 9.00 uur tot en met 1 april 2025 om 17.00 uur

Voor wie

Deze subsidie is beschikbaar voor samenwerkingsverbanden in het primair en voortgezet onderwijs. Samenwerkingsverbanden vragen gezamenlijk subsidie aan in een coalitie van minimaal 4 geografisch aaneengesloten samenwerkingsverbanden.

Door gezamenlijk aan te vragen kunt u effectieve maatregelen tegen thuiszitten inzetten in een grotere regio. Een samenwerkingsverband kan aan maximaal 1 coalitie deelnemen.

De deelnemende samenwerkingsverbanden in de coalitie wijzen een penvoerder aan die de coalitie vertegenwoordigt. De penvoerder is verantwoordelijk voor de aanvraag, het verdelen van de ontvangen subsidie en de verantwoording.

Let op! Deze subsidie is niet beschikbaar voor Caribisch Nederland.

Waar u subsidie voor kunt aanvragen

Subsidie is beschikbaar voor het uitvoeren van een plan van aanpak dat is gericht op het uitbreiden van de ondersteuningsvoorzieningen voor leerlingen die thuiszitten of daar risico op lopen.

Het doel van de activiteiten is het terugdringen van het aantal thuiszitters of het voorkomen van schooluitval. Samenwerkingsverbanden kunnen de subsidie gebruiken om zelf het ondersteuningsaanbod voor passend onderwijs uit te breiden, of om daar producten en diensten voor in te kopen. Het gaat om ondersteuning in brede zin voor kinderen en jongeren met verschillende zorg- en onderwijsbehoeften.

U kunt de subsidie bijvoorbeeld gebruiken voor:

  • De inzet van gespecialiseerde medewerkers of docenten met kennis over ondersteuning aan thuiszitters.
  • Het bieden van begeleiding bij het onderwijs- en ontwikkelproces van het kind of de jongere. De school en het samenwerkingsverband waar het kind of de jongere op dat moment onderwijs krijgt, blijft betrokken bij de ontwikkeling van het kind of de jongere.
  • De afstemming tussen scholen en andere betrokken partijen bij de individuele begeleiding van een kind of jongere in de overstap naar een passende onderwijsplek in de omgeving.
  • De ondersteuning bij de individuele situaties van kinderen en jongeren, of de begeleiding van kinderen en jongeren naar beschikbare onderwijsvoorzieningen.
  • Kennisopbouw en deskundigheidsbevordering bij consulenten van de samenwerkingsverbanden over de ontwikkeling van kinderen en jongeren die thuiszitter zijn of dat dreigen te worden.
  • Het inkopen van expertise, materiaal en onderwijsprogramma’s voor thuiszitters en het voorkomen van schooluitval.

U mag andere (markt)partijen inzetten om de activiteiten uit te voeren. Houd hierbij wel rekening met de aanbestedingsplicht.

De subsidie is bedoeld als impuls om de huidige activiteiten en organisatiestructuren in de regio’s te versterken. Het is de bedoeling dat samenwerkingsverbanden daarna hun verbeterde werkwijze zelfstandig kunnen voortzetten.

Belangrijke voorwaarden

  • U voert de activiteiten uit in de kalenderjaren 2025 tot en met 2028.
  • Vóór 1 juli 2028 beantwoordt u een digitale vragenlijst van DUS-I. Hierop doen wij een steekproefsgewijze controle.

Hoogte subsidie en budget

U ontvangt een vast bedrag per samenwerkingsverband. De beschikbare bedragen staan in de bijlage van de regeling. De bedragen voor de deelnemende samenwerkingsverbanden uit de coalitie worden bij elkaar opgeteld.

Voor deze regeling is een budget van €24 miljoen beschikbaar.

Subsidie aanvragen

U kunt subsidie aanvragen van 17 februari 2025 om 9.00 uur tot en met 1 april 2025 om 17.00 uur.

Bij uw aanvraag stuurt u de volgende informatie mee:

  • De namen van de deelnemende samenwerkingsverbanden.
  • De contactgegevens van de penvoerder.
  • Een plan van aanpak. Dit is onderdeel van het aanvraagformulier. Het plan van aanpak bestaat uit de volgende onderdelen:
    • Wat is het huidige onderwijs- en ondersteuningsaanbod voor jeugdigen die thuiszitten of dreigen thuis te zitten?
    • Wat wilt u bereiken door het onderwijs- en ondersteuningsaanbod te verbeteren? Beschrijf de visie en de doelstellingen.
    • Wat zijn de oorzaken voor thuiszittende jeugdigen binnen de regio van de coalitie?
    • Welke extra ondersteuningsmogelijkheden richt u voor de doelgroep in?
    • Met welke partijen werkt u binnen en buiten de coalitie samen?
    • Hoe geeft u de samenwerking duurzaam vorm?
    • Hoe houdt u de voortgang van de activiteiten bij?
    • Welke afspraak is er gemaakt over het verdelen van eventuele resterende middelen over de samenwerkingsverbanden in de coalitie?
  • De deelnemende samenwerkingsverbanden hoeven geen samenwerkingsovereenkomst te sluiten, maar moeten wel allemaal instemmen met het plan van aanpak. Dit doen zij door het tekenen van het ondertekenblad. Ook is het van belang dat zij een afspraak maken over de onderlinge verdeling van eventueel resterende subsidie.

Na uw aanvraag

Uiterlijk in juli 2025 ontvangt u van ons bericht of uw aanvraag is toegekend.

Meldingsplicht bij wijzigingen

Zijn er activiteiten die u niet, niet op tijd of niet volledig kunt uitvoeren? Of verandert er iets aan uw situatie? Dan moet u dit schriftelijk aan ons melden. Bijvoorbeeld als een ander samenwerkingsverband zich aansluit bij een coalitie, of als een samenwerkingsverband afvalt. Doe dit zo snel mogelijk. Let op! DUS-I kan de subsidie verlagen als u niet aan de meldingsplicht voldoet.

Subsidie verantwoorden

Heeft u subsidie ontvangen? Dan moet u deze na afloop verantwoorden. Dit houdt in dat u laat zien dat alle activiteiten zijn uitgevoerd en dat u aan alle verplichtingen heeft voldaan.

U verantwoordt de subsidie in de jaarverslaggeving met model G, onderdeel 1. In aanvulling hierop kunnen we een steekproef doen waarbij we een verdiepende controle uitvoeren. Dat betekent dat wij u kunnen vragen om onderbouwende documenten te sturen waarmee u aantoont dat alle activiteiten zijn uitgevoerd en dat aan alle verplichtingen is voldaan. Wij stellen de subsidie vast binnen een jaar na indiening van de jaarverslaggeving over het kalenderjaar 2028.

Meer informatie

Alle informatie staat in de regeling.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op. U ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie.