Vragen en antwoorden
Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen bij de regeling.
Ja, de subsidieregeling is bedoeld voor zowel bestaande als nieuwe initiatieven. Er wordt alleen subsidie verstrekt voor activiteiten die plaatsvinden vanaf het moment dat de aanvraag is ingediend. Activiteiten die daarvoor hebben plaatsgevonden komen niet in aanmerking voor subsidie.
Ja dit is mogelijk. U kunt eens in de drie jaar een aanvraag indienen en subsidie verstrekt krijgen voor die periode. Indien u in deze tussenliggende periode een woonruimte wil toevoegen aan uw aanvraag, kunt u bij ons een verzoek voor een herziening van de aanvraag indienen. Na beoordeling van uw aanvraag ontvangt u een besluit op uw verzoek waaruit blijkt of de verleende subsidie voor die specifieke periode wordt herzien.
De regeling kent de volgende aanvraagtijdvakken:
- In het jaar 2023 kan de aanvraag tot subsidieverlening worden ingediend van 17 juli 2023 9.00 uur tot en met 15 september 2023 16.00 uur.
- In het kalenderjaar 2024 kan de aanvraag worden ingediend van 2 januari 2024 9.00 uur tot en met 31 mei 16.00 uur.
- Voor de jaren 2025, 2026 en 2027 kan vanaf 18 november 09.00 uur voorafgaand aan het betreffende jaar tot en met 30 april 16.00 uur van dat betreffende jaar worden aangevraagd.
Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld voor het jaar 2025 het aanvraagportaal is open gesteld vanaf 18 november 2024 09.00 uur tot en met 30 april 2025 16.00.
De subsidie kan voor maximaal drie jaar worden aangevraagd. Dat is vanaf het moment van aanvraag tot en met 31 december in het tweede jaar volgend op de datum van het besluit. Dit betekent concreet dat indien uw aanvraag in 2023 is verleend de projectperiode loopt van moment van aanvraag tot en met 31 december 2025. Omdat u in het jaar 2023 pas vanaf 17 juli kunt aanvragen houdt dit in dat in dit kalenderjaar, de periode voor het uitvoeren van de subsidiabele activiteiten enigszins korter is dan in de kalenderjaren daaropvolgend. Als u voor de jaren 2025, 2026 en 2027 al vanaf 18 november het jaar voorafgaand uw aanvraag verricht, start uw projectperiode op 01 januari van het betreffend jaar.
Ja, dit kan, maar alleen na afloop van de subsidieperiode. Als u bijvoorbeeld subsidie heeft gekregen tot en met 31 december 2025, dan kunt u vanaf 01 januari 2026 weer subsidie aanvragen.
Het minimum van 2 en maximaal 10 jongeren geldt per geclusterde woonvorm. Als een verhuurder over meer dan één geclusterde woonvorm beschikt dan kan deze dus voor meer dan 10 jongeren subsidie aanvragen.
Voor het document dat bij de aanvraag wordt aangeleverd gelden drie criteria:
- Op basis van het document dient te blijken dat sprake is van een geclusterde woonvorm bestemd voor ouderen
- Het document dient uiterlijk op 1 januari van het jaar van het indienen van een aanvraag tot subsidieverlening te zijn vastgesteld
- Het document dient door een ieder op basis van openbare informatie verifieerbaar te zijn.
Voorbeelden van documenten die aan deze criteria voldoen en waaraan gedacht kan worden zijn: een statuut van de geclusterde woonvorm, een huisreglement dat is ondertekend door het bestuur van een onderneming en is gepubliceerd op de voor de geclusterde woonvorm relevante website, een omgevingsvergunning afgegeven onder de titel zorgwoningen met 24‑uurs zorg waarbij kan worden aangetoond dat het gaat om ouderen, of een jaarverslag inclusief controleverklaring waaruit blijkt dat het een zorginstelling (waar recht is op zorg in de zin van artikel 3.1.1, eerste lid, van de Wet langdurige zorg) betreft die specifiek zorg levert aan ouderen.
Een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel volstaat niet, onder meer omdat dit niet wordt vastgesteld / hier geen controle op plaatsvindt.
Een DAEB wordt voor een bepaalde dienst – die in het algemeen belang is en die de markt zonder overheidsoptreden anders niet (of niet onder dezelfde voorwaarden inzake objectieve kwaliteit, veiligheid, betaalbaarheid, gelijke behandeling of algemene toegang) had verricht - gevestigd. Een DAEB-overeenkomst kan voor deze dienst met u getekend worden, ook al is eerder door de overheid voor een andere dienst een DAEB-overeenkomst met u gesloten.
Een verplichting bij de reguliere DAEB (volgens het Vrijstellingsbesluit DAEB 2012 van de Europese Commissie) is dat u in de interne boekhouding van de onderneming de kosten en inkomsten van de DAEB gescheiden bijhoudt van de kosten en inkomsten van uw gewone activiteiten en van eventuele andere reguliere DAEB’s die u heeft lopen.
De eisen aan een DAEB de-minimis zijn lichter dan de eisen aan een reguliere DAEB (er is bij de DAEB de-minimis namelijk geen effect op het handelsverkeer, gezien de hoogte van het bedrag, en daarom geen sprake van staatssteun). Voor een DAEB de- minimis overeenkomst geldt een drempel, de compensatie voor de uitvoering van een DAEB mag maximaal € 500.000,- bedragen over drie opeenvolgende belastingjaren. Voor die drempel tellen andere DAEB de-minimis overeenkomsten die u eventueel heeft lopen ook mee en ook als u al eerder in de relevante periode gewone de-minimissteun heeft ontvangen telt dat mee. Dit wordt in de de-minimisverklaring en de toelichting ook beschreven.
Als het niet duidelijk uit het document zelf blijkt wanneer het is vastgesteld, dan kunt het op een andere manier aantonen.
- Begeleidende documenten: Dit kunnen bijvoorbeeld notulen zijn van een vergadering waarin het document is goedgekeurd, een brief of een schriftelijke verklaring van een verantwoordelijke persoon die bevestigt wanneer het document is vastgesteld, of een ontvangstbewijs van een archief waarin het document is gedeponeerd.
- Communicatiegeschiedenis: E-mails, interne memo's of andere vormen van communicatie kunnen ook aanvullend bewijs leveren over wanneer het document is vastgesteld.
Ja, de begeleider moet van elk gesprek met de jongeren een verslag maken. Een paar zinnen is voldoende. Gebruik hiervoor het format.