Continuïteit cruciale jeugdzorg

Deze subsidie is bedoeld voor activiteiten die ervoor zorgen dat belangrijke vormen van jeugdzorg blijven bestaan. Na de eerdere aanvraagrondes in de jaren 2020 tot en met 2024 kan in verband met de wijziging van de regeling op 6 december 2024 ook in de jaren 2025 tot en met 2029 subsidie worden aangevraagd. Subsidie wordt echter alleen verstrekt in bijzondere situaties en onder bepaalde voorwaarden.

Aanbieders van jeugdhulp en gecertificeerde instellingen kunnen subsidie aanvragen als sprake is van een aantoonbaar tekort aan geld en als het bedrag uiterlijk binnen twee jaar na verlening wordt terugbetaald.

In de subsidieregeling leest u welke organisaties subsidie kunnen aanvragen en wat daarbij de voorwaarden zijn. De regeling is gewijzigd en verlengd sinds 1 januari 2025.

Cruciale jeugdzorg

Onder 'cruciale jeugdzorg' wordt verstaan:

  • jeugdhulp waarvoor door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een landelijk raamcontract is afgesloten
  • de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen of jeugdreclassering
  • gesloten jeugdhulp
  • zorg voor jeugdigen in orthopedagogische behandelcentra
  • verplichte zorg zoals bedoeld in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen
  • pleegzorg
  • verslavingszorg voor jeugdigen
  • forensische zorg

Budget

Voor deze regeling is vanaf 2025 tot en met 2029 jaarlijks €20 miljoen beschikbaar. Dit is een 'revolverend fonds'. Dit betekent dat geld dat door aanvragers is teruggestort binnen de periode na ontvangst opnieuw kan worden ingezet. Complete aanvragen behandelen wij op volgorde van binnenkomst.

Subsidie aanvragen

U vraagt subsidie aan door het aanvraagformulier per post samen met een eenzijdig ondertekende overeenkomst voor het uitvoeren van een Dienst van Algemeen Belang naar DUS-I te sturen. Bij het aanvraagformulier horen enkele bijlagen. Een deel van de bijlagen moet u meesturen met het aanvraagformulier. Een ander deel moet u als Excel-document aanleveren.

U stuurt het aanvraagformulier, inclusief bijlagen die niet in MS Excel zijn opgesteld, per post naar:

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
t.a.v. Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen, team VWS
Postbus 16006
2500 BA Den Haag

Stuur alle bijlagen ook naar btj@minvws.nl.

Naast een subsidieaanvraag, is het verstandig om in gevallen van een (direct) geldtekort altijd een melding te doen bij de Jeugdautoriteit. Dit geldt ook als er volgens deze regeling geen basis is voor een subsidieaanvraag. De Jeugdautoriteit kan dan kijken of er ook andere oplossingen zijn voor een dreigend tekort. Bijvoorbeeld door met regio’s of gemeenten in gesprek te gaan over de wijze of het tempo van de bevoorschotting.

Beoordeling aanvraag

Voor de beoordeling van uw subsidieaanvraag wordt advies gevraagd aan de Jeugdautoriteit en contact opgenomen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Meer informatie

Alle informatie staat in de regelinggewijzigd met in gang van 1 januari 2025.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op. U ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie.