Terugblik 2019
In 2019 zijn 21 van de 83 ontvangen aanvragen voor Collectieve erkenning van Indisch Moluks Nederland toegekend. Op deze pagina leest u meer over de toegekende projecten en over de afhandeling van de aanvragen.
Afhandeling van de aanvragen
Net als bij de eerste aanvraagronde zijn de aanvragen in behandeling genomen op basis van de volgorde van binnenkomst. Alleen complete aanvragen tellen mee bij het bepalen van de volgorde van binnenkomst. Complete aanvragen zijn aanvragen die volledig voldoen aan de vereisten. Hierbij is wederom een onderscheid gemaakt tussen harde en zachte criteria. Indien een begroting bijvoorbeeld aangepast diende te worden heeft VWS hier geen probleem van gemaakt.
Het subsidieplafond was op 2 januari al na ruim anderhalve minuut bereikt. Hierbinnen zijn ook 26 aanvragen ontvangen die niet zijn toegekend. Elf van deze aanvragen voldeden op enige manier niet aan de wettelijke voorwaarden, bijvoorbeeld omdat er een te hoog subsidiebedrag was aangevraagd. Deze aanvragen zijn daarom afgewezen De overige 15 aanvragen waren incompleet, omdat bijvoorbeeld een benodigde handtekening ontbrak. Deze aanvragen zijn buiten behandeling gesteld. De 21 toegekende aanvragen zijn binnengekomen tussen 12:00:09 en 12:01:43.
Toegekende projecten
St. Papua Erfgoed - Ontsluiting van het archief v/d st. Werkgroep Nieuw-Guinea
Ontsluiten van het archief van de St. Werkgroep Nieuw-Guinea en dit een vaste plaats geven in de collectie van het Instituut voor Sociale Geschiedenis. Het behoud van bronmateriaal over de geschiedenis van de Papua's in Nederland verbreedt de kennis hierover.
Stichting Educatie Nederlands-Indië - De actie die geen oorlog mocht heten
Het project is bedoeld om een breed publiek, zowel jongeren als volwassenen, kennis te laten nemen van de complexe geschiedenis van de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. Het perspectief is dat van de Nederlander die in de periode ‘45-‘49 als militair is ingezet in Nederlands-Indië. Op basis van het door de stichting verzamelde persoonlijk archiefmateriaal wordt een gedramatiseerde documentaire gemaakt, waarin een grootvader aan zijn kleinkind vertelt over zijn geschiedenis aan de hand van foto’s.
Stichting Lingcomp - Als Blijven Ook Migreren Is
De ervaringen van Indische Nederlanders die in Indonesië zijn achterbleven, zijn onderbelicht, terwijl ook zij door hun taal en opvoeding aan Nederland verbonden zijn. Zonder hun verhaal blijft het beeld van wat het betekent om ‘indo te zijn’ incompleet. Met het creëren van een interactieve website worden deze verhalen toegankelijk gemaakt, waardoor dit deel van de geschiedenis van de Indisch-Nederlandse gemeenschap levend blijft. Het laat de Indisch-Nederlandse gemeenschap zien waar zij haar identiteit deels aan ontleent. De Indisch-Nederlandse gemeenschap wordt bij het inhoudelijk vormgeven van de website betrokken door het houden van een enquête, zodat duidelijk wordt over welke kennis de doelgroep beschikt en hoe zij die graag aangevuld ziet worden. Ook wordt er een bijeenkomst in het Sophiahof georganiseerd.
Vereniging Teru - Mahina- Een ode aan de vrouw
Ontwikkelen van een reizende tentoonstelling waarin de positie van vier generaties Molukse vrouwen wordt verbeeld door middel van foto's, korte documentaires, persoonlijke verhalen en publieksactiviteiten. Met de tentoonstelling, Een ode aan de vrouw, wordt een onderbelicht onderdeel van de Molukse geschiedenis, namelijk de positie van de Molukse vrouw, bij een breder publiek bekend gemaakt. Tegelijkertijd zorgt dit project ervoor dat de maatschappelijke discussie over de positie van de vrouw in een veranderende samenleving van nieuwe impulsen en inzichten wordt voorzien.
Indisch Wetenschappelijk Instituut - IWI 2.0
Een bestaande website wordt uitgebreid een interactieve digitale studiezaal gerealiseerd. Hierin worden biografieën ontsloten en kunnen bezoekers een bijdrage leveren aan de verhalen/content op de site. Er wordt een nieuwe digitale werkomgeving ingericht aan de hand van een pilot rondom de schrijver Tjalie Robinson. Het slot van het project omvat de ‘Pikirpedia’, een platform voor interactieve geschiedschrijving op basis van vertellingen, waar IWI-Medewerkers en bezoekers van de site gezamenlijk geïllustreerde verhalen kunnen toevoegen en bewerken.
St. Continue Speelfilmproductie - Het Multatuli effect
Film over het effect dat Multatuli’s Max Havelaar had op de geschiedenis van Indonesië, met name van de laatste 50 jaar. Door met de film het effect te laten zien van het werk van Multatuli in het Indonesië van nu en kennis te nemen van hoe het verhaal van de Max Havelaar de ervaringsherinneringen in het culturele geheugen de laatste 50 jaar heeft beïnvloed en gekanteld, kunnen Nederland en Indonesië, met de Indische en Molukse gemeenschap daar tussenin, op het gebied van culturele uitwisseling nader tot elkaar komen. Op basis van het verzamelde filmmateriaal wordt lesmateriaal ontwikkeld en beschikbaar gesteld aan opleidingsinstanties. Op basis van het resultaat van de film ontwikkelt de stichting lesmateriaal over de Indisch-Nederlandse geschiedenis. Met het lesmateriaal worden de grijstinten in de geschiedenis belicht, en dit zorgt ervoor dat er meer aandacht komt op scholen voor deze roerige en belangrijke periode in onze gedeelde geschiedenis.
Stichting Madudu Foundation - Selamat Makan
Binnen de Indisch Molukse gemeenschap nemen familierecepten een bijzondere plaats in. Binnen families worden de recepten door elke generatie aangepast en vervolmaakt. Ingrediënten en bereidingswijzen worden voor andere families geheimgehouden. Familierecepten bieden daarom een mooi aanknopingspunt om familiegeschiedenissen te beschrijven. De familieportretten en recepten zullen gepubliceerd worden via een website en via Instagram. Het uiteindelijke doel is om in Nederland meer bekendheid te geven aan de Indisch Molukse cultuur.
Stichting 4-5 mei Stichtse Vecht - Educatie gevolgen strijd in Ned. Indië
Gastlessen verzorgen op basisscholen en het voortgezet onderwijs in Stichtse Vecht. Daarnaast organiseert de stichting Indische speurtochten en houdt zij educatieve bijeenkomsten voor de inwoners van Stichtse Vecht. Scholen krijgen bovendien de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan Museum Bronbeek of het Tropenmuseum.
Stichting Asele - From and to Infinity
Ontwikkelen van nieuwe multidisciplinaire muziek waarvan de compositie gebaseerd is op de muziektradities uit de Molukken. Om bekendheid te geven aan de muziek zullen in samenwerking met theatergezelschap Delta Dua en het Molucca Bamboowind Orchestra concerten worden uitgevoerd in Nederland en Indonesië. De komst van de Indische en Molukse gemeenschap in Nederland heeft invloed gehad op de ontwikkeling van de muziek alhier. Het project zorgt voor het behoud en het ontwikkelen van een nieuw repertoire van Indisch en Molukse kunst en cultuur. De verschillende Molukse muziektradities krijgen hierbij een nieuwe betekenis in het hedendaagse culturele landschap.
Stichting Docuprins - Erfenis van stilte
Drie generaties Indische familiegeschiedenis in kaart brengen en dit grotendeels verzwegen Indisch erfgoed openbaar maken. Dit gebeurt aan de hand van een papieren publicatie, het samenstellen van een kunstzinnige erfgoed installatie en lezingen, het creëren van een weblog en door relevante informatie in verschillende talen op Wikipedia te plaatsen.
Stichting Kosmopolis Utrecht - Oorlogserfgoed in de Molukken en Papua in beeld
Oorlogserfgoed van de Molukken en Papua ontsluiten door archiefwerkzaamheden te verrichten in Nederland en door onderzoek te doen op locaties in de Molukken en in Papua die gerelateerd zijn aan WO II. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt een interactieve kaart op internet ontwikkeld met daarop de verschillende locaties op de Molukken en Papua waar zich WOII-erfgoed bevindt. Daarnaast bevinden zich op de kaart ook links naar audiovisueel materiaal, wat voor verdieping zorgt. Voorts wordt een reizende tentoonstelling opgezet over het oorlogserfgoed in de Molukken en Papua. Deze tentoonstelling is toegankelijk voor het brede publiek.
Perkumpulan Anak-Anak Negeri Amahusu - Amahusu
Uitgeven van een boek over KNIL-soldaten van het dorp Amahusu op het eiland Ambon. Tevens is het voornemen om van het verzamelde historische materiaal een presentatie te maken die beschikbaar zal worden gesteld aan scholen. Door de geschiedenis van de KNIL-soldaten die in 1951 vanuit Amahusu naar Nederland kwamen, vast te leggen in een boek wordt het zelfbewustzijn onder de Molukse gemeenschap in Nederland bevorderd, wat zorgt voor een grotere onderlinge verbondenheid.
Stichting Instituut Multiculturele Muziek Studies - Musik Maluku
Onderzoek doen naar de muziekgeschiedenis van de Molukken en de Molukse gemeenschap in Nederland waarvan de bevindingen worden gepubliceerd in een boek. Het vastleggen en publiceren van de muzikale erfenis en daaruit voortvloeiende muziekgeschiedenis draagt bij aan de erkenning van de (muziek)cultuur die de eerste generatie Molukkers bij aankomst in 1951 heeft meegenomen. Ondanks de eeuwenlange geschiedenis die Nederland en Indonesië met elkaar delen, is er over de muziek van de Molukken en de muziekbeoefening van Molukkers in Nederland weinig geschreven. Het project vult die lacune door middel van een gedegen onderzoek, uitmondend in een publicatie en een presentatie om daarmee de Molukse muziekbeoefening bekend te maken bij een breder publiek.
Stichting Dewan Maluku Capelle aan den IJssel - Panggajo, van woonoord naar woonwijk
Vastleggen van de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Capelle aan den IJssel in een boek door een aantal Molukse Capellenaars van de eerste, tweede en derde generatie te interviewen en door het verzamelen van foto’s. Met een boekpresentatie en een tentoonstelling wordt onder alle Capellenaars aandacht gegeven aan dit boek.
Stichting International Social Institute - Indische Families
Ontsluiten van historische bronnen en de geschiedschrijving betreffende 100 families in het voormalige Nederlands-Indië. Daarbij ligt de focus op genealogische verbanden tussen verschillende families, hun sociale posities, de werkomgeving en hun specifieke bijdrage aan de koloniale samenleving, in de context van de Indische samenleving vanaf de VOC-tijd tot ca. 1945. Sociologisch historisch onderzoek naar dit onderwerp bestaat nauwelijks. Dit project vult deze lacune. Daarmee krijgen zowel huidige generaties als andere geïnteresseerden een kijk op de leef- en werkomstandigheden van verschillende generaties die in Indië hebben gewoond.
Stichting CENSIO - Burgemeesters in Nederlands-Indië
Verrichten van historisch onderzoek naar de ca. 90 burgemeesters die tot 1945 in functie waren op diverse plaatsen in Nederlands-Indië en de bevindingen onder de aandacht brengen door middel van een boekpublicatie. Met het ontsluiten van historische bronnen en (biografische) geschiedschrijving betreffende de Indische burgemeesters in het voormalige Nederlands-lndië, wordt een geschiedenis blootgelegd die tot nu toe verborgen is gebleven. De publicatie geeft inzicht omtrent de achtergrond van de Indische burgemeesters en de ontwikkeling van het lokaal bestuur in Nederlands-Indië tot 1945. De informatie wordt in een historische context geplaatst waarbij ook de vergelijking met het burgemeestersambt in
Nederland wordt meegenomen. Daarbij komen mogelijke sociale patronen naar voren die verdieping geven aan de herkomst, opleiding en loopbaan van het burgemeesterscorps.
Stichting Adinda - Nationale Indische Dag
Creëren en promoten van de Nationale Indische Dag waarbij de samenwerking wordt gezocht met organisaties en bedrijven in Nederland die een link hebben met de Indische cultuur en identiteit. Ter realisatie van dit doel wordt een website ontwikkeld die informatie verschaft en daarnaast een online platform voor geïnteresseerde partijen. Ook wordt er merchandise ontworpen om deze vervolgens te verspreiden onder de Indische partijen in het land. Zodoende worden deze partijen handvatten geboden om projecten op lokaal of regionaal niveau op te zetten of hieraan bij te dragen.
Stichting Indische Cultuur & Kritiek - Indisch Tijdschrift
Realiseren van een cultureel en maatschappelijk kritisch tijdschrift dat zich zowel richt op de Indische en Molukse geschiedenis alsmede op de actualiteit, wat de kennis hierover bij een breder publiek vergroot en bijdraagt aan het op gang brengen van een kritisch debat over kolonialisme, dat heden ten dage nog steeds actueel is.
Stichting Pelicula - Krontjong Asli in Nederland
Het realiseren van een documentaire met lesmateriaal en een website over de traditionele Krontjongmuziek zoals die met name in Nederland beoefend werd en wordt, waardoor een Nederlands-Indisch cultureel fenomeen dat langzaam lijkt te verdwijnen, in leven blijft.
Stichting 4Arts - Het Walter Spies Project
Theatervoorstelling waarbij door internationale samenwerking tussen Nederlandse en Indonesische kunstenaars tot een actuele, beklijvende voorstelling wordt gekomen die een breed publiek, waaronder jongere generaties, interesseert en bewust maakt van de eeuwenlange vervlechting tussen Nederland, de voormalig kolonie Nederlands-lndië en Indonesië. Hierbij zal de artistieke kruisbestuiving tussen Europeanen en Indonesiërs centraal staan. Daarnaast wil de stichting met dit project bijdragen aan het verwerken van de traumatische ervaringen van het verleden. De voorstelling beoogt een positief, hoopvol beeld te geven van een nieuwe vriendschap tussen de met elkaar verweven naties.
Vereniging van Kumpulans in Nederland - Molukse kumpulan 70 jaar in Nederland
Met behulp van de Kumpulans de kennis over verwantschapsgeschiedenis en de bijbehorende gewoonten en gebruiken die de eerste generatie Molukkers naar Nederland brachten, verzamelen en delen met de jonge en komende generatie Molukkers en andere geïnteresseerden. Deze kennis wordt op eigentijdse wijze uitgedragen door de verschillende Kumpulans. Zo blijft niet alleen de kennis over een belangrijke geschiedenis behouden, maar wordt ook de Kumpulan als belangrijk onderdeel van het Indisch Molukse erfgoed nieuw leven ingeblazen.