Terugblik 2018
In 2018 zijn 11 van de circa 70 ontvangen aanvragen voor Collectieve erkenning van Indisch Moluks Nederland toegekend. Op deze pagina leest u meer over de toegekende projecten en over de afhandeling van de aanvragen.
Afhandeling van de aanvragen
De aanvragen zijn in behandeling genomen op basis van de volgorde van binnenkomst. Alleen complete aanvragen tellen mee bij het bepalen van de volgorde van binnenkomst. Complete aanvragen zijn aanvragen die volledig voldoen aan de vereisten. Een vereiste is bijvoorbeeld dat het aanvraagformulier en de de-minimisverklaring door de daartoe bevoegde(n) ondertekend worden. Deze vereisten en meer zijn terug te vinden in de Kaderregeling Subsidies OCW, SZW en VWS, de subsidieregeling Collectieve erkenning Indisch Moluks Nederland en in de vragen en antwoorden.
DUS-I heeft de regels voor het aanvragen van subsidie strikt toegepast. Dit om te voorkomen dat projecten die hun aanvraag op orde hadden, moesten worden afgewezen ten gunste van projecten waar de aanvraag niet volledig was. DUS-I heeft echter geen probleem gemaakt van kleine foutjes zoals rekenfouten. In de vragen en antwoorden zijn de meest voorkomende gebreken opgenomen.
Het subsidieplafond is op 2 juli 2018 al na anderhalve minuut bereikt. Hierbinnen zijn ook vier niet gehonoreerde aanvragen ontvangen. Drie daarvan waren niet compleet, terwijl één aanvraag inhoudelijk niet in lijn met de regeling was. Daarom zijn deze aanvragen afgewezen. De 11 gehonoreerde aanvragen kwamen binnen tussen 00:00:02 en 00:01:35.
Toegekende projecten
St. Meer Dan Babi Pangang - Online community
Bouwen van een website voor de Chinees-Indische gemeenschap zodat de verhalen over het gezamenlijke verleden met elkaar gedeeld kunnen worden. De gehele Chinees-Indische gemeenschap wordt opgeroepen om aan het project bij te dragen door het delen van hun eigen persoonlijke verhaal.
St. Indomedia - Pinda (glossy)
Uitgeven van een 'glossy' magazine genaamd Pinda met verhalen en foto's door en voor Indische Nederlanders. Bekende en minder bekende Indische Nederlanders zullen worden gevraagd om artikelen/foto's aan te leveren die een verband leggen tussen het Nederlands-Indische verleden en het leven van de jongere generaties Indische Nederlanders.
Indische Genealogische Ver. - Herinneringen 1e generatie Indische Nederlands in NL
Herinneringen van de eerste generatie in Nederland verblijvende Indische Nederlanders zullen worden vastgelegd en gebundeld in een publicatie. Door het afnemen van interviews zullen 'familienetwerken' tot 5 generaties terug in beeld gebracht worden. Daarnaast wordt er een handreiking ontwikkeld voor het in kaart brengen van familienetwerken en wordt dit via een website voor een breed publiek beschikbaar gesteld zodat ook andere onderzoekers op deze wijze geschiedenissen van mensen in woord en beeld kunnen brengen.
St. In Lijn - Wat betekent het om Indisch / Moluks te zijn!
Samen met vier striptekenaars die affiniteit hebben met de Moluks-Indische gemeenschap worden verhalen verzameld uit de geschiedenis van deze gemeenschap. De striptekenaars zullen de verhalen vervolgens vertalen naar beeldverhalen die via een gratis magazine en via internet breed onder de aandacht zullen worden gebracht.
St. Filmproject - Finding ENOK, sporen van de Njai
Aandacht zal worden gevestigd op de betekenis van kleur en afkomst toen en nu in de Nederlandse en Indonesische samenleving. Hiervoor wordt onderzoek gedaan naar de kinderen en kleinkinderen van de Njai’s en hun vaak witte vader. De resultaten worden door middel van een film, een foto-expositie en kunstinstallatie aan een groot publiek gepresenteerd.
St. Federatie Indische Nederlanders - Getuigen aan het woord
Het plan is om de historische kennis over voormalig Nederlands-Indië en het historisch bewustzijn hierover te vergroten door de ontwikkeling en verspreiding van audiovisueel materiaal via YouTube en Facebook. Het audiovisueel materiaal zal worden ontwikkeld op basis van afgenomen interviews en archiefmateriaal.
St. Zendingserfgoed - Herkenning en erkenning Moluks cultureel kerk-zijn
Deze stichting heeft als doel om het erfgoed van de Nederlandse zending te behouden en beheren. Met dit project wordt speciale aandacht gevraagd voor de bijzondere traditie van de Molukse christelijke gemeenschap. De eigenheid van deze traditie zal worden gerelateerd aan de historie van de zending vanuit Nederland en de historie van de Indische kerk. Dit wordt vormgegeven door een tentoonstelling te ontwerpen, een publicatie hierover voor te bereiden en een documentaire te maken. Ook zullen een aantal lezingen worden gehouden en zal de publiciteit worden gezocht.
St. LM Publishers - De lange reis van Poesaka, Indische tastbare herinneringen
Het persoonlijk verhaal van 30 Nederlanders met een Indisch-Nederlandse, Chinees- Nederlandse of Moluks-Nederlandse achtergrond zal in beeld worden gebracht. Deze portretten worden gebundeld en uitgegeven. De verhalen uit het boek zullen naast publicatie ook tijdens drie lezingen in het land gedeeld worden met de Indisch Molukse gemeenschap. De lezingen worden verrijkt met een kleine foto-expositie.
St. Tg Goed Gezelschap – SENANG
Het ontwikkelen van een muzikale theatervoorstelling, uit te voeren op basis van de verhalen van Indische-Nederlanders die tijdens de Bersiap-periode naar Nederland zijn gevlucht.
St. Castel Bianco - Café Riboet in museum Sophiahof
Elk kwartaal zal een ‘Vertelevenement’ worden georganiseerd in de Sophiahof in Den Haag. Tijdens dit evenement worden Indische en Molukse gasten geïnterviewd en wordt het publiek uitgenodigd om verhalen te vertellen. Artiesten worden gevraagd om muziek te maken rond het thema ‘verhalen.’ Vervolgens worden de verhalen verzameld en bewerkt en worden deze weer teruggegeven aan het publiek in de vorm van video’s, muziek en kleinkunst. De bewerkte verhalen worden daarna opgenomen in het archief van het Indisch Herinneringscentrum en voor een breed publiek toegankelijk gemaakt via verschillende websites.
Zieraad - Ancestors unKnown: Geworteld in Indisch en Moluks Nederland
Uitvoeren van lesprogramma’s die inspelen op de vraag van de jeugd naar hun afkomst. Door de jeugd te helpen en te stimuleren om zelf op zoek te gaan naar hun Indische Molukse achtergrond worden jongeren geholpen bij de ontwikkeling van hun identiteit. Aan jongeren wordt geleerd om hun eigen geschiedenis uit te zoeken door bijvoorbeeld het interviewen van hun ouders en grootouders. Dit heeft ook een belangrijk effect voor de eerste en tweede generatie Indische Nederlanders. De veelal verborgen verhalen van deze generaties wordt verteld en weer doorverteld, waardoor het leed en het verdriet van hen een naam krijgt en wordt erkend.