De gehanteerde ‘prijzen’ voor vergelijkbare kostencomponenten (en verwachte baten) lopen in de praktijk soms uit elkaar. Dit kan te maken hebben met verschillende aannames, onbekende kosten of tarieven en/of andere specificaties of eisen. In deze maatschappelijke prijslijst vindt u veelvoorkomende kosten- en batencomponenten uit verschillende beschikbare bronnen.
De tarieven op de lijst geven aan welke prijs geldt voor een bepaalde dienst of ondersteuning. Gebruik deze prijzen in de businesscase die u meestuurt met uw aanvraag. Gebruikt u in uw businesscase tarieven die erg afwijken dan die in deze prijslijst? Dan moet u uw keuzes toelichten.
Gebruikte bronnen voor deze prijslijst
Bij het opstellen van deze prijslijst is gekozen voor de veel voorkomende kostencomponenten en producten. Voor de componenten en bijbehorende prijzen is gebruikgemaakt van verschillende bronnen:
De producten in de Wmo zijn onder meer gebaseerd op kostprijsonderzoeken voor verschillende gemeenten uitgevoerd door meerdere onderzoeks- en adviesbureaus. Ook is gebruikgemaakt van gehanteerde tarievenlijsten door gemeenten en de genoemde kosten in verschillende SPUK-aanvragen. De invulling van de verschillende maatwerkvoorzieningen voor verschillende gemeenten is met elkaar vergeleken om tot een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke lijst van voorzieningen te komen. De gehanteerde prijzen zijn vertaald naar het verwachte prijspeil van 2024 op basis van de Overheidsbijdrage in Arbeidskostenontwikkeling (OVA). De kosten voor de maatwerkvoorzieningen vanuit de Wmo zijn afgerond op meervouden van €5. Onderaan dit document vindt u een begrippenlijst, omdat de producten in de Wmo geen vaste benaming kennen. Gemeenten kunnen afwijkende producten, productnamen en/of tarieven hanteren.
Op basis van onder meer de gehanteerde tarieven door zorginstellingen, zorgverzekeringen en de NZa, zijn de tarieven voor voorzieningen vanuit de Zvw bepaald. Hierbij is gebruikgemaakt van de genoemde tarieven in meerdere SPUK-aanvragen. De tarieven die voortkomen uit de beleidsregels van de NZa zijn vermenigvuldigd met 95%. Hiervoor is gekozen omdat de tarieven tot stand komen op basis van individuele onderhandeling tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder.
Voor de tarieven in de Wlz zijn de voorzieningen vanuit de Wlz ingedeeld in 3 categorieën: modulair pakket thuis (mpt), zorgzwaartepakket (zzp) en volledig pakket thuis (vpt). Voor de tarieven voor de deelvoorzieningen binnen mpt zijn de door de NZa vastgestelde tarieven voor modulaire zorg 2024 gebruikt. Voor de tarieven van zzp en vpt gaat dit om de door de NZa gehanteerde tarieven voor zzp en voor vpt. Deze tarieven zijn gecorrigeerd op basis van het richttariefpercentage voor de V&V-sector van 95,5% van het NZa maximumtarief (exclusief de normatieve huisvestingscomponent (nhc) en de normatieve inventarisatiecomponent (nic)). Voor de zzp wordt een iets hoger percentage gehanteerd (tussen 96,0% en 96,4%).
Ambulante begeleiding is een vorm van individuele ondersteuning die is afgestemd op de persoonlijke situatie van de persoon.
"Begeleiding groep – licht" is erop gericht door stimulans en toezicht ervoor te zorgen dat de persoon zelfstandig zijn/haar maatschappelijke deelname kan vormgeven. De invulling van "begeleiding groep – licht" kan echter per gemeente verschillen ("begeleiding – stimuleren" valt onder deze categorie).
"Begeleiding groep – midden" is erop gericht om te oefenen met structuur aan te brengen en om handelingen uit te voeren. De invulling van "begeleiding groep – midden" kan echter per gemeente verschillen.
"Begeleiding groep – zwaar" is gericht op de complexe situaties waarbij er sprake is van complexe problematiek. De invulling van "begeleiding groep – zwaar" kan echter per gemeente verschillen.
Bij specialistische begeleiding is er sprake van een zwaardere functiemix dan bij de andere vormen van begeleiding.
Het onderscheid tussen licht, midden en zwaar heeft te maken de complexiteit van het ziektebeeld van de persoon en met het functieniveau van de begeleider. Bij begeleiding – licht is de uitvoering door iemand met mbo 3-niveau en vindt het toezicht plaats door iemand met mbo 4-niveau.
Het onderscheid tussen licht, midden en zwaar heeft te maken de complexiteit van het ziektebeeld van de persoon en met het functieniveau van de begeleider. Bij begeleiding – midden is de uitvoering door iemand met minimaal mbo 4-niveau en het toezicht wordt gedaan door iemand met hbo-niveau.
Het onderscheid tussen licht, midden en zwaar heeft te maken de complexiteit van het ziektebeeld van de persoon en met het functieniveau van de begeleider. Bij begeleiding – zwaar vindt de uitvoering plaats door iemand van hbo-niveau.
Bij specialistische begeleiding is er sprake van een zwaardere functiemix dan bij de andere vormen van individuele begeleiding. Het kan hierbij gaan om een ambulante gezinshulpverlener met een relevant afgeronde opleiding. Ook kan het bij dit type begeleiding voorkomen dat de werkzaamheden uitgevoerd worden onder de verantwoordelijkheid van een gedragswetenschapper. In deze gevallen is er vaak sprake van de betrokkenheid van iemand van wo-niveau.
Beschermd thuis (beschermd geclusterd wonen) betekent dat de persoon een eigen appartement huurt waarbij er overdag toezicht aanwezig is.
Beschermd wonen betekent dat een persoon onder begeleiding in een instelling woont. De intensiteit hangt af van de complexiteit van de persoon en de nodige functiemix van de professional.
Beschut wonen is een woonvorm waar mensen met soortgelijke hulpvragen bij elkaar wonen.
Dagbesteding is een plek bij een zorgaanbieder waar activiteiten overdag worden georganiseerd onder begeleiding van professionals.
Huishoudelijke hulp omvat hulp bij het schoonhouden van de woonruimte en kan hulp bevatten bij andere huishoudelijke taken zoals het klaarmaken van maaltijden, de was doen en strijken.
Kortdurend verblijf is het verblijf in een instelling voor een afgebakende periode en is bedoeld voor mensen die thuis worden verzorgd door een mantelzorger en niet alleen thuis kunnen zijn. Hieronder valt ook logeeropvang waarbij de mantelzorger wordt ontlast. Onder logeeropvang valt logeerverblijf, het verstrekken van eten en drinken en het schoonhouden van de ruimten.
Leefstijlcoaches leren mensen gezonde keuzes te maken in hun dagelijks leven. Deze rol wordt in sommige experimenten ook wel arrangeur of centraal persoon genoemd. Deze rol wordt soms vanuit de Wmo ingevuld en soms vanuit de Zvw (in dit laatste geval al dan niet door een wijkverpleegkundige).
Persoonlijke verzorging bevat onder meer hulp bij opstaan, douchen, aankleden, naar het toilet gaan en tanden poetsen.
Bij regulier toezicht kan er sprake zijn van beperkt toezicht (alleen overdag), toezicht op afroep of toezicht op oproep.
Bij volledig toezicht is het geborgd dat er altijd iemand aanwezig is.